sábado, 28 de enero de 2017

EL NOSTRE ENTORN PERSONAL D'APRENENTATGE

Avui dia, com a persones immerses en les TIC utilitzem majoritàriament eines que es troben en xarxa o a qualsevol dispositiu informàtic (com seria un ordinador, smartphone o tauleta), tot i que també utilitzem eines analògiques. En aquest cas però, ens hem centrat en les eines digitals per representar el nostre entorn personal d’aprenentatge (PLE), però tractant de relacionar-lo també amb les tres fases de l’aprenentage autorregulat. Ens hem recolzat especialment en l’article de Zimmerman Becoming a Self-Regulated Learner: An Overview, i el capítol 1 del llibre Entornos Personales de Aprendizaje: claves para el ecosistema educativo en red per prendre decisions a l’hora de fer la classificació de les eines.

Donat que el PLE és totalment personal, cadascuna de nosaltres hem representat el nostre propi gràfic o esquema, cercant cadascuna la forma més adient i amb la finalitat també de poder comparar-los.



Font: Flickr - https://c1.staticflickr.com/5/4103/5008838998_5c22b562c4_b.jpg




PLE DE NA MARIBEL
Per fer el meu PLE primer he tractat de classificar les diferents eines que utilitzo usualment en funció de l’ús que en faig: accedir, crear o compartir. Després ho he relacionat també amb les fases de planificació, actuació i reflexió. Per fer-ho he emprat l’eina mindomo, que queda de forma molt confusa per la gran quantitat de fletxes, però em resulta molt útil per ordenar les meves eines i anar movent-les i agrupant-les una vegada relacionades.

Procés de realització del meu PLE:

Amb l’esquema muntat, finalment he decidit que seria convenient agrupar les fletxes en seccions d’un semicercle, amb el centre en el concepte de PLE i emprant Adobe Photoshop. Aquestes seccions es diferencien en tres colors atenent a si són per accedir (blau), crear (groc), i compartir (vermell), de forma que les zones on es superposen siguin del color resultant de la suma dels dos (com és en el cas del taronja: crear + compartir). Finalment he afegit la planificació, actuació i reflexió com línies que engloben diferents segments del semicercle, i que es superposen en alguns punts. En aquest sentit es veu com només hi ha una eina en la que es donin els tres: mindomo, que es precisament el que he emprat per fer aquest ple: m’ha servit per planificar com faria el PLE final, per fer un producte, que tot i que en aquest cas no hagi resultat ser el producte final en altres casos ho pot ser, i per reflexionar sobre les connexions que es donen entre diferents conceptes.
Ha estat una tasca prou complexa, no només a l’hora de representar-ho gràficament sinó també a l’hora de reflexionar sobre l’ús que faig de les eines digitals. També he hagut d’agrupar eines, com per exemple totes les eines d’Office i totes les d’Adobe, perquè l’ús que en faig és el mateix i perquè si hagués de posar-les totes per separat el PLE hagués estat bastant extens i confús. És interessant fer el PLE personal per ser conscient de l’ús que donem de les eines que tenim al nostre abast, i en aquest cas per adonar-se també del propi aprenentatge autorregulat. També m’ha resultat molt interessant comparar-ho amb els dels companys, com pugui ser el de na Marta, que per la diferència d’àrees i interessos personals és diferent al meu tant en relació a les eines que es fan servir com a la forma en que les utilitza.

PLE DE NA MARTA
Per a dur a terme el PLE he fet una doble columna; una dedicada a la informació (com s’hi accedeix, com es crea i com es comparteix) i l’altra dedicada a la creació, planificació i reflexió d’aquesta informació. El que s’hi troba al mig de les dues columnes són totes les eines que s’utilitzen per a dur a terme totes aquestes tasques.
Cadascuna de les eines estan lligades a un tipus de tasca -per exemple, l’eina de Vikipèdia es troba a dos llocs, al d’accedir i al de crear informació- però alhora poden pertànyer a dues maneres de fer davant d’aquesta informació. Hi ha eines, com per exemple Dialnet, que són per reflexionar i planificar, però només pertanyen a la funció d’accedir a la informació.
Per a poder realitzar el meu ple he utilitzat l’eina de Creately una eina gratuïta per a crear mapes conceptuals. Com molt bé diu la meva companya de blog, ha estat una feina feixuga no només pel fet d’haver d’utilitzar una ferramenta que abans no havia utilitzat -tot i que ha estat bastant intuïtiu d’usar-la-, sinó pel fet d’haver d’adonar-se de totes les eines que emprem durant el nostre dia a dia. Al començament no sabia quin tipus d’esquema anava a utilitzar -havia pensat de fer-ho amb rodones i que cadascuna d’elles pertanyés a una acció diferent- però vaig descartar la idea pel fet que ho veia massa complex per a poder reunir totes les eines en tan poc espai. Finalment, després de molta estona rumiant-ho, vaig decidir de fer-ho així, amb un esquema de tres columnes.

Per certes tasques, però, continuo emprant també eines analògiques que no apareixen al meu PLE. Per exemple, per organitzar tasques (o planificar, com diu el PLE) utilitzo l’agenda, una eina de tota la vida.

Una foto publicada por Marta GR (@mgrx93) el